skip to Main Content

Vanaf 1 september 2021 kan je een 13 wekenecho laten maken. De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij uw kind en  is een onderdeel van een wetenschappelijke studie. Je kunt de 13 wekenecho laten doen van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap.

De belangrijkste informatie over de 13 weken echo kun je lezen in de folder “De 13weken echo en de 20 wekenecho” en op de website www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

Wel of geen 13-weken echo

In Nederland kunt u alleen kiezen voor de 13 wekenecho als u meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho. Aan de ene kant lijkt het goed om al vroeg in de zwangerschap te weten of het kind een ernstige lichamelijke afwijking heeft. U heeft dan meer tijd voor extra onderzoek en om te beslissen wat u met de uitslag doet. Maar aan de andere kant kan een vroege echo misschien ook zorgen voor extra onrust en onzekerheid. Meedoen aan de wetenschappelijke studie betekent dat de onderzoekers uw gegevens mogen gebruiken. U tekent hiervoor een toestemmingsformulier. Wilt u meer weten over de studie? En over wat er met uw gegevens gebeurt? Kijk op www.pns.nl.

 

Een ongunstige uitslag

Na elke soort echo krijg je meteen de uitslag. De echoscopist zal je informeren wanneer er iets afwijkends wordt gezien of indien een vermoeden hiervan bestaat. Je wordt dan doorverwezen naar een specialist voor vervolgonderzoek. Na dit vervolgonderzoek wordt een diagnose gesteld. Je eigen verloskundige zal je hierna verder begeleiden.

De echoscopist neemt altijd het zekere voor het onzekere. In een aantal gevallen zal bij het vervolgonderzoek blijken dat er niets aan de hand is. Dan is het in ieder geval fijn om te weten dat er door een tweede specialist naar is gekeken. Mocht echter wel blijken dat er een gezondheidsprobleem is, dan is het van groot belang dat er al in dit vroege stadium naar gehandeld kan worden.

Wat is nog meer belangrijk?

De echo wordt verricht door verloskundigen die zijn opgeleid tot echoscopiste. U dient er rekening mee te houden dat de screeningsecho een medisch onderzoek is in dezelfde orde als röntgenfoto’s, darmonderzoek of CT-scan. Het is géén pretecho.

Het is daarom raadzaam om met slechts één begeleider te komen en geen kinderen mee te nemen. Het onderzoek zal ongeveer 30 minuten duren.

Back To Top